KUNDTJÄNST

KLÄDVÅRD

Dina kläder håller längre om du sköter om dem.


• Följ alltid plaggets tvättanvisningar noggrant.
• Sortera tvätten efter temperatur och färg.
• Vid handtvätt: följ alltid temperaturanvisningarna. Det är ett vanligt misstag att använda vatten som är för varmt. Se till att tvättmedlet har löst upp sig ordentligt innan du börjar tvätta. Undvik att gnugga eller vrida plagget. Använd gärna maskinens handtvättsprogram.
• Stäng blixtlås och kardborrband, avlägsna lösa delar och töm fickorna före tvätt.
• Många Odd Molly-plagg har dekorationer som broderier, paljetter, Molly-dollars och virkade kanter. Det är alltid bra att använda en tvättpåse för att skydda plagget.
• Undvik att torka plagget i direkt solljus eftersom det kan göra att färgerna bleknar.
• Vänd färgade och mönstrade plagg ut och in för att bevara färgerna längre.
• Vissa tyger, särskilt de som är mörkfärgade, blir lätt ”glansiga” om du stryker dem. Stryk dem på avigsidan eller placera en fuktig handduk mellan plagget och strykjärnet.
• Om tvättanvisningarna anger att plagget ska torkas liggande (t.ex. stickade kläder), är det bra att först rulla in det i en frottéhandduk och försiktigt trycka ut så mycket vatten som möjligt.
• Många Odd Molly-plagg kan ångas på en hängare i stället för att strykas.


TVÄTTMÄRKNINGSSYMBOLER
Följ alltid temperaturanvisningarna.


TÄNK PÅ MILJÖN
• Tvätta bara när det behövs. Om ett plagg inte är väldigt smutsigt räcker det ofta med att avlägsna fläckar och hänga ut det på vädring.
• Tvätta inte kläder på högre temperaturer än nödvändigt och använd om möjligt tvättmaskinens energisparprogram.
• Fyll tvättmaskinen. Men överfyll den inte, eftersom det kan leda till att tvättmedlet inte löser upp sig ordentligt och orsakar blekta fläckar på kläderna.
• Undvik torktumlare och torkskåp. Genom att hänga upp och lufttorka dina kläder sparar du energi samtidigt som kläderna inte blir lika skrynkliga.
• Köp miljömärkt tvättmedel och mjukmedel.
• Eller strunta i mjukmedlet! Det innehåller kemikalier som är svåra för vattenreningsverken att behandla.
• Dosera tvättmedlet enligt anvisningarna på förpackningen. Använd inte för mycket! Tvätten blir inte renare bara för att du tillsätter mer tvättmedel. Ta reda på vattnets hårdhetsgrad där du bor och följ anvisningarna på tvättmedelsförpackningen.
• Släng inte ditt Odd Molly-plagg om du inte vill ha det längre! Ge bort det, donera det till välgörenhet, återvinn det eller sälj det.


SKÖTSELRÅD FÖR OLIKA MATERIAL
Ull


Ull har en naturlig resistens mot smuts och dålig lukt. Det bästa sättet att hålla ett ullplagg fräscht är att omedelbart avlägsna fläckar och sedan vädra plagget.


Använd alltid särskilt ulltvättmedel. Vanligt tvättmedel innehåller enzymer som bryter ner ullfibrerna. Ullkläder kan tvättas för hand eller i tvättmaskinens ullprogram. Följ alltid plaggets tvättanvisningar.


Plagget ska aldrig torktumlas eller skrubbas när det är vått. Om du gör det blir ullfibrerna filtade och plagget krymper.


Ullkläder fäller alltid en liten mängd lösa fibrer och bildar ibland noppor eller ludd. Dessa kan enkelt avlägsnas med en tygkam eller en noppborttagare. Du kan även borsta ullplagget försiktigt med en klädborste för att avlägsna noppor och lösa fibrer.


Viskos


Viskos är ett konstgjort material framställt av cellulosa. Det är med andra ord ett råmaterial som kommer från naturen. Det följsamma, glansiga materialet påminner om siden och är väldigt skönt att ha på sig.


Viskosfibrer är känsliga när de är våta, och blöta kläder känns hårda och spröda. Viskoskläder kan även krympa. Dra aldrig i plagget när det är vått eftersom det lätt kan slitas sönder. Torka viskoskläder hängande eller liggande och stryk (helst med avigsidan utåt) eller ånga dem för att återställa deras ursprungliga form. När materialet torkar blir det mjukt igen. Eftersom rayon brukar bli luddigt och noppigt ska kläderna tvättas ut och in.


Bomull


Bomull klarar av temperaturer på 60 och ibland upp till 90 grader. Beroende på plaggets detaljer kan det vara bra att välja ett skonsammare tvättprogram. Odd Mollys kläder har ofta detaljer som virkade kanter, broderier m.m. som kan skadas av intensivare tvättprogram.


Bomull tenderar att krympa, särskilt vid högre temperaturer. Därför är det viktigt att ALLTID följa plaggets tvättanvisningar. Du kan alltid välja att tvätta plagget i lägre temperaturer för att skona miljön, till exempel i mindre än 60 grader.


De flesta Odd Molly-plagg har förkrympts. Trots det kan bomullskläder krympa eller tappa formen när de tvättas (särskilt stickade bomullsplagg). För att undvika det kan du försiktigt dra i plagget för att återställa dess ursprungliga form innan du hänger det på tork.


Undvik torktumling för att skona miljön och motverka skrynklor. Bomull blir lätt skrynkligt, så kläderna behöver strykas eller ångas när de torkat för att få samma vackra utseende som före tvätten.


Kaschmir


Kaschmir är en fiber gjord av getullens undre lager. Denna ullfiber är den finaste som finns och är mycket skön att bära. Den är lätt, värmande och kliar inte. Kaschmir är ömtåligt, så plagget behöver lite extra omsorg för att se riktigt bra ut.


Eftersom materialet är naturligt resistent mot smuts och dålig lukt behöver det inte tvättas efter varje användning. Häng ut det på vädring i stället! Du kan även fräscha upp plagget genom att ånga det eller lägga det i frysen över natten.


Följ tvättanvisningarna noga när du tvättar. De flesta kaschmirkläder kan maskintvättas i ullprogram. Om du handtvättar ett plagg ska du undvika att skrubba det. Eftersom vanligt tvättmedel innehåller enzymer som bryter ner ullfibrerna ska du alltid använda ett särskilt ulltvättmedel.


Alla kaschmirkläder tenderar att bli noppiga, särskilt i början. Du kan enkelt avlägsna nopporna med en tygkam. Använd inte elektriska tygtrimmers på kaschmir. De kan klippa av tunna fibrer och orsaka hål i kläderna.


Malar och pälsängrar älskar kaschmir, så om du inte använder plagget ofta bör du förvara det på en ren, torr och sval plats, helst i en lufttät påse.


Siden


Siden är ett av världens dyrbaraste material. Det är följsamt och har en elegant lyster. Materialet är bekvämt och andas både i värme och kyla. Samtidigt är det en känsligt material som behöver lite extra omsorg för att hålla länge.


Siden drar inte till sig fukt och smuts på samma sätt som bomull, och behöver därför inte tvättas lika ofta. Det räcker ofta med att vädra eller ånga plagget.


Använd alltid ett tvättmedel avsett för ömtåliga material/siden. Vanligt tvättmedel innehåller ofta enzymer som skadar sidenfibrerna.


Handtvätta eller kemtvätta (följ plaggets tvättanvisningar). Sidenkläder kan se lite ”sträva” ut efter tvätt, men de blir mjuka och glänsande igen när de ångats eller strukits.


Denim


För att bevara klädernas ursprungliga utseende och motverka blekning ska du inte tvätta dina jeans oftare än nödvändigt! Punktbehandla fläckar och fräscha upp jeansen genom att ånga dem eller lägga dem i frysen.


Följ tvättanvisningarna noga när det är dags för tvätt. Men kom ihåg att du bör handtvätta jeansen i kallt vatten eller maskintvätta dem i 30 grader om du vill att de behåller sitt ursprungliga utseende. Det gäller särskilt mörkfärgade jeans som inte har förtvättats ordentligt. Jeans ska alltid tvättas separat eller tillsammans med liknande färger. Använd aldrig tvättmedel som innehåller blekmedel.


Vänd jeansen ut och in före tvätt. Efter tvätt kan du vända dem rätt igen, släta ut skrynklor och hängtorka dem. Jeans ska ALDRIG torktumlas! De kan krympa och få fula ”ränder”.


Skinn och mocka


Skinn- och mockakläder behöver inte tvättas särskilt ofta. Avlägsna fläckar och häng ut plagget på vädring i stället. Om plagget behöver tvättas ska det göras professionellt. Ta med det till en kemtvätt som specialiserar sig på skinn och mocka.


Om ett mockaplagg blir vått (t.ex. om du varit ute i regnet) bör det hängtorkas i rumstemperatur. Det får inte torkas i ett varmt torkskåp eftersom materialet kan krympa och bli stelt och sprött.


Skinn- och mockakläder kan behandlas så att de står emot smuts. Följ
anvisningarna på etiketten eller fråga återförsäljaren vad som gäller för plagget.


Mörkfärgat skinn och mocka kan färga av sig när de gnids mot ljusa material, även i torrt tillstånd. På plaggets etikett finns en varning om detta samt skötselråd.


Kontakt

Du kan kontakta vår kundtjänst måndag till fredag, med undantag för helgdagar.

För tillfället har vi längre svarstider än vanligt. Vi återkommer till er så snart vi kan.

E-post: support@oddmolly.com

 

Fri 4-7 dagars frakt till Åland


Fri 4-7 dagars frakt till Åland


Aland Islands
Aland Islands